środa, 17 października 2012

Wielowarzywne złote zraziki z indyka

Mama mówi "zrobiłabyś jutro mielone, wiesz, takie zwykłe, jak to ty robisz czasem"- spoko loko, nie ma problemu, ale czy one takie zwykłe to nie sadze hehehe, ale na pewno będą smakowały...



NA OK 25 KULECZEK:
0,5 kg mielonego mięsa z indyka ( chudego )
2 jajka
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
1/2 czerwonej cebuli
1/2 cukinii
1/3 puszki kukurydzy
1 ząbek czosnku (starty na papkę)
przyprawy ( ostra papryka, pieprz ziołowy, sól, pieprz )
szklanka płatków kukurydzianych
olej do smażenia


Wszystkie warzywa kroimy w małą kostkę i dodajemy do mielonego mięsa, wbijamy dwa jajka, dodajemy czosnek i zasypujemy przyprawami. W niepokreślenie brutalny sposób łączymy wszystkie składniki za pomocą dłoni, ściskając je i mieszając. Płatki kukurydziane miażdżymy na pył.


Mokrymi dłońmi formujemy kulki, nieco większe od orzecha włoskiego i obtaczamy te cudeńka w płatkach kukurydzianych. Smażymy na większej ilości oleju do złotego koloru i gotowe! 


Musiałam wyjść po olej i muszę stwierdzić, że już od dołu, na klatce, pachnie cudownie. Smakują jeszcze lepiej, Kilka oczywiście musiałam zamrozić na czarna godzinę. Chrupkie z zewnątrz i soczyste w środku,  słodkie od kukurydzy- naprawdę eksperyment mega udany!


SMACZNEGO!!!


1 komentarz: