poniedziałek, 7 stycznia 2013

Omlet z warzywami light

Bardzo lubię omleta, ale za każdym razem zmagam się psychicznie z ilością tłuszczu, na którym go smażę. To rozwiązania powinno przypaść Wam do gustów...

POTRZEBUJEMY:
2 jajka (na osobę)
garść pomidorków koktajlowych, różnych rodzajów
garść warzyw mrożonych na patelnię ( mieszanka chińska )
przyprawy
1/2 filiżanki mleka
plasterek sera żółtego


Warzywa musimy rozmrozić, pomidorki kroimy w ćwiartki lub połówki, jajka rozbijamy w miseczce i dodajemy śmietanę i przyprawy, proponuje przyprawić dość sowicie, roztrzepujemy miotełką i wylewamy na silikonową formę do tart lub inna silikonową foremkę, na jajka wykładamy warzywa, zasypujemy serem startym na tarce i wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut w temperaturze 200 stopni.


Omlet wyrasta bardzo wysoki, nieco opada po wyjęciu z piecyka, jajko jest ścięte, a pomidorki zrumienione, możemy stworzyć wiele cudownych smaków, wrzucać różne składniki, a omlet zawsze wyjdzie zdrowy i bez tłuszczyku...


2 komentarze:

  1. to nie omlet tylko hiszpańska tortilla...

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze mnie zastanawiała ta wersja light jeżeli chodzi o omlet, ale jak widać najwyraźniej jest ona możliwa. Zresztą ja jadam zazwyczaj mączne potrawy i dlatego dzięki przepisom z https://basiazsercem.pl/ nie mam problemów z ich wykonywaniem.

    OdpowiedzUsuń