poniedziałek, 29 października 2012

Mięsne ptysie z serem, a to niespodzianka!

Wczoraj, faktycznie, mieliśmy dzień niespodzianek i prezentów...


Wieczorem mama od koleżanki przytargała do domu siatkę ptysi nadziewanych mięsem mielonym i pieczarkami...bardzo to dobre...ja nigdy jeszcze takiego ciasta ptysiowego nie poczyniłam i musze koniecznie niebawem spróbować, ale na razie prezentuję prezent sprezentowany hahah...


Nie wiem jakich proporcji Pani Edyta użyła, ani ile ptysi Jej wyszło, ale przepis na ciasto ptysiowe jest: 
1 szklanka białej mąki
1 szklanka wody
50 g masła lub margaryny
szczypta soli
4 jajka



Farsz natomiast to po prostu mielone podsmażone mięso z cebulka i pieczarkami, doprawione i wpakowane do ptysi...Na wierzch takiego pakunku kładziemy platerek sera i wstawiamy do piecyka na krótki czas, żeby nam siew ciasto nie spaliło z wierzchu. I gotowe. I smaczne. I warto spróbować bo dobre .....




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz