czwartek, 4 października 2012

Makaronowa zapiekanka z sosem pomidorowym i niespodziewana złota skorupka.

Ponieważ kocham makaron ten tydzień nie mógł się obejść bez jednego chociaż dania z kluseczkami, chociaż nie powinnam, to i tak się ograniczam, bo kiedyś jadłam makaron prawie codziennie...Tym razem w formie zapiekanki świderki zakręciły mi w głowie z klasycznym jakże sosem pomidorowym, ale za to innowacyjną chrupiącą wierzchnią warstewka...


NA 4 PORCJE ZAPIEKANKI:
puszka pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 papryka
500 ml bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
ok 200 g makaronu pełnoziarnistego świderki
filiżanka płatków kukurydzianych
4 łyżki oleju
szczypior i pietruszka do dekoracji
przyprawy do smaku
2 plastry sera żółtego

Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną bez większego ładu z czosnkiem, dorzucamy paprykę, również pokrojoną "byle jak" zalewamy bulionem, dorzucamy pomidory w puszcze i koncentrat pomidorowy- doprawiamy do smaku, a następnie blenderujemy całość na niezbyt gładki sos...


W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Makaron mieszamy z naszym wcześniej przygotowanym sosem i wykładamy do naczynia do zapiekania. Na wierzch ścieramy ser i posypujemy zmiażdżonymi ówcześnie z całą złością jaką w sobie kryjemy przed początkiem weekendu płatkami kukurydzianymi. Polecamy 2 łyżkami oleju, żeby się ładnie zrrrrrumieniło... Kto jeszcze używa bułki tartej ?!


Zapiekamy około 20 minut w 200 stopniach góra-dół.płatki kukurydziane pięknie się zapieką i stworzą cudowną złotą pierzynkę dla makaronu, który dodatkowo wchłonie jeszcze trochę płynu z sosu... Posypujemy wszystko świeżą pietruszka i szczypiorem i zajadamy ze smakiem ...


SMACZNEGO ! ! !


1 komentarz:

  1. Przepis rewelacja. Zrobiłam uproszczoną wersję dziś na obiad bez papryki i pomidorów ponieważ nie miałam. Moim dzieciom tak smakowało że w mig wszystko znikało z talerzy. Już dawno nie widziałam u nich takiego apetytu.

    OdpowiedzUsuń