środa, 5 grudnia 2012

Dietetyczne Ciasto Czekoladowo Otrębowe (bez mąki)

Bardzo lubię udowadniać moim znajomych, że pieczenie bez maki nie jest tylko wytworem mojej wyobraźni  a co najważniejsze, ze takie wypieki mogą być słodkie i smaczne...


NA 1 CIASTO ( mała keksówka)
2 szklanki otrębów owsianych
3 białka
4 łyżki fruktozy
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Zabawę zaczynamy od ubicie białek jaj z fruktozą i cukrem waniliowym na bardzo sztywna i gładka masę, następnie do piany dodajemy całą resztę składników ( idą święta, można spokojnie dodać przyprawę do piernika i mieć dietetyczny piernik bez mąki ) i dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Wszystko przekładamy do formy.


Ciasto pieczemy do suchego patyczka, nie skłamię jeśli powiem Wam, że zajęło mi to 15 minut w temperaturze 230 stopni z grzałkami góra dól- ciasto błyskawica...


Placek jest niski, nie rośnie zbyt duży, ale jest mięciutki, z czasem robi się coraz suchszy, ale też smakuje ok.


Zróbcie od czasu do czasu, głodomorki, swojemu żołądkowi prezent i upieczcie coś bez mąki bo naprawdę warto..

7 komentarzy:

  1. jak dla mnie super, zrobię takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się :) Lubię czasem upiec takie lekkie, zdrowe ciasto. Zapisuję przepis, bo czuję, że się przyda... ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zjadlabym kawalek tego ciasta, jeszcze goracego i parujacego... z niezdrowa kulka waniliowych lodow :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda smakowicie... koniecznie muszę upiec, bo jestem ciekawa jak wyjdzie z otrębami! Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzooo fajny przepis!
    na pewno w przyszłości wypróbuję! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. beznadzieja. stracony czas i składniki...

    OdpowiedzUsuń
  7. tym razem nie udało Ci się udowodnić, że pieczenie bez mąki jest smaczne. placek może i jest miękki, ale w smaku drętwy. kakao prawie nie czuć. strasznie suche od samego początku. da się zjeść w połączeniu z lodami i gorącymi malinami - wtedy nabiera wilgoci i czekoladowy posmak robi się wyraźniejszy.
    więcej nie będę próbowała.

    OdpowiedzUsuń