Bardzo lubię udowadniać moim znajomych, że pieczenie bez maki nie jest tylko wytworem mojej wyobraźni a co najważniejsze, ze takie wypieki mogą być słodkie i smaczne...
NA 1 CIASTO ( mała keksówka)
2 szklanki otrębów owsianych
3 białka
4 łyżki fruktozy
2 łyżki kakao
1/2 szklanki mleka
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Zabawę zaczynamy od ubicie białek jaj z fruktozą i cukrem waniliowym na bardzo sztywna i gładka masę, następnie do piany dodajemy całą resztę składników ( idą święta, można spokojnie dodać przyprawę do piernika i mieć dietetyczny piernik bez mąki ) i dokładnie mieszamy za pomocą miksera. Wszystko przekładamy do formy.
Ciasto pieczemy do suchego patyczka, nie skłamię jeśli powiem Wam, że zajęło mi to 15 minut w temperaturze 230 stopni z grzałkami góra dól- ciasto błyskawica...
Placek jest niski, nie rośnie zbyt duży, ale jest mięciutki, z czasem robi się coraz suchszy, ale też smakuje ok.
Zróbcie od czasu do czasu, głodomorki, swojemu żołądkowi prezent i upieczcie coś bez mąki bo naprawdę warto..
jak dla mnie super, zrobię takie ciacho :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się :) Lubię czasem upiec takie lekkie, zdrowe ciasto. Zapisuję przepis, bo czuję, że się przyda... ;)
OdpowiedzUsuńZjadlabym kawalek tego ciasta, jeszcze goracego i parujacego... z niezdrowa kulka waniliowych lodow :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie... koniecznie muszę upiec, bo jestem ciekawa jak wyjdzie z otrębami! Pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńbardzooo fajny przepis!
OdpowiedzUsuńna pewno w przyszłości wypróbuję! ;)
beznadzieja. stracony czas i składniki...
OdpowiedzUsuńtym razem nie udało Ci się udowodnić, że pieczenie bez mąki jest smaczne. placek może i jest miękki, ale w smaku drętwy. kakao prawie nie czuć. strasznie suche od samego początku. da się zjeść w połączeniu z lodami i gorącymi malinami - wtedy nabiera wilgoci i czekoladowy posmak robi się wyraźniejszy.
OdpowiedzUsuńwięcej nie będę próbowała.