środa, 10 kwietnia 2013

Mega Czekoladowe Ciasto Czekoladowe

Uwielbiam wracać do tego przepisu wtrącając za każdym razem coś innego, tym razem w ruch poszedł młotek...


NA DUŻĄ BLACHĘ:
500 g gorzkiej czekolady
500 g buraków
500 g zmielonych orzechów laskowych
6 jajek
1 łyżka ekstraktu waniliowego
100 ml oleju
100 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
100 g maki pełnoziarnistej
100 g wiórków kokosowych
kakao do posypania

Na początku wydawało mi się  że ciasto wymaga czasu i poświęcenia, jednak za każdym kolejnym razem okazuje się, że to nieprawda, a czas spędzony "przy garach" jest całkiem miły.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy całą czekoladę. W misce miksujemy jaja, cukier i olej na gładka i puszystą masę. Do jajecznej masy dodajemy proszek,sodę,ekstrakt, mąkę, wiórki oraz zmielone na pył orzechy laskowe, wszystko dokładnie wyrabiamy mikserem na jednolitą masę. Do tak powstałej masy dodajemy starte na drobnych oczkach buraki, z których należy odcisnąć nadmiar wody i czekoladę, niecałą, abyśmy mogli po upieczeniu polać nią jeszcze wierzch ciasta. Ciasto dokładnie wyrabiamy, nie zawsze mikser chce udźwignąć to brzemię więc możemy posłużyć się łychą. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej pergaminem i pieczemy ok 60 minut do suchego patyczka. Po ostudzeniu polewamy reszta czekolady, zasypujemy kakaem oraz wiórkami kokosowymi.


Powstaje cudowny i ciężki placek czekoladowy, który jest w środku przyjemnie wilgotny, a w smaku niesamowicie czekoladowy!


Spokojnie postoi w domu tydzień, jeśli tyle postoi...
SMACZNEGO!!


Ciasto nie jest bardzo bardzo kaloryczne dzięki małej ilości maki, którą zastępują zmielone orzechy.

3 komentarze:

  1. Musiało mieć niezwykle intensywny smak, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne zdjęcia przy oknie! Polecam też moje ciasto czekoladowe.

    OdpowiedzUsuń