piątek, 16 listopada 2012

Zupa Ogórkowa z ryżem - best of the best...

Odkąd zaczęłam sama gotować zupa ogórkowa raz w tygodniu jak makaron to mus, z ryżem ziemniakami i marchewką no niebo w gębie, mówię Wam...


NA OK 10 PORCJI:
2 marchewki
kawałek selera
1 pietruszka
6 ziemniaków
2 woreczki ryżu
2 kostki rosołowe
1 przecier ogórkowy
150 ml śmietanki kremówki

Ziemniaki i marchewkę ścieram na grubych oczkach- wrzucam do garnka, dodaję pietruszkę i seler, dodaje kostki i zalewam ok 2 litrami wody, gotuję aż ziemniaczki będą miękkawe. Następnie dorzucam ryż i czekam aż się ugotuje, od czasu do czasu mieszając, co by się nie przypalił i nie spartolił całej zupy...Na koniec wrzucamy ogórkowy przecier, doprawiamy do smaku i zalewamy śmietana  gotujemy jeszcze ze 2 minuty i koniec...


W zasadzie ziemniaki spełniają rolę zagęszczacza tylko, głównymi bohaterami są ryz i ogórki...Zupa jest słodka, ale z nutą kwaskowatości i bardzo syta!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz