wtorek, 13 listopada 2012

Babksi Garnek - rozgrzewająca zupa gulaszowa

Kiedyś w telewizji widziałam reklamę na tzn Chłopski Garnek  a bo kiełbasa, a bo kapusta itd itp...a, że niby Baby to maja tylko trawę i marchewki jeść?! O nie!!! To, że wiecznie jesteśmy na diecie,nie znaczy, ze można nas tak dyskryminować, bo kobieta też lubi dobrze zjeść...wystarczy tylko ładnie podać  hehe...


NA OK 10 PORCJI:
4 ulubione kiełbasy
6 ziemniaków
1 cebula
1 czerwona cebula
1/3 główki białej kapusty
5 czerwonych papryk
3 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
1 przecier pomidorowy
jogurt naturalny
garść pietruszki


Kiełbasę kroimy na kawałki wielkości kęsów, smażymy na minimalnej ilości oleju, żeby nam się na początku tylko nie przypaliły ( z kiełbasy uzyskamy duuużo tłuszczu, więc nam więcej nie potrzeba )... Resztę warzyw również siekamy, dorzucamy wszystko do kiełbasy kiedy wytopi się tłuszcz a sama będzie podrumieniona... Smażymy przez ok 10 minut..


Kiedy wszystko jest fajnie podsmażone wlewamy 2 litry wody, dodajemy puszkę pomidorów i koncentrat, mieszamy i zostawiamy na ok 1,5 - 2 godziny w spokoju. Idziemy po nowe szpilki, pomalować paznokcie, albo zrobić pranie co jest bardziej prawdopodobne...Po tym czasie powstanie nam cudna zupka, która należy doprawić do smaku.


A teraz, żeby było bardziej po Babsku, a nie, ze my też jemy z garnka prosto czy coś, to na podaną zupę zapodajemy łyżkę jogurtu i posypujemy obficie posiekaną pietruszką, no i zajadamy, najlepiej po kryjomu, żeby nikt nie widział jak się zadławimy hahaha...


SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz