poniedziałek, 12 listopada 2012

W Mundurze Ziemniakowi z Boczkiem do twarzy..

To bardzo prosty i zaskakująco pyszna przystawka/przekąska, która jest taka i, brzydko mówiąc, zapychająca na dość długo... 


NA 1 PORCJE:
4 średnie ziemniaki
4 łyżki jogurtu greckiego
8 plasterków boczku
1 łyżka szczypiorku


Ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie aż do miękkości, zostawiamy skórkę, dlatego wcześniej ziemniaki należy porządnie wyszorować pod bieżącą wodą...Cienkie plasterki boczku smażymy na suchej patelni aż staną się chrupiące..Szczypiorek siekamy.


Po ugotowaniu, jeszcze gorące ziemniaki, przekrawamy po środku na krzyż i ściskamy od dołu tak, żeby się "otworzyły", na ziemniaka dajemy łyżkę jogurtu a na jogurt boczek, całość posypujemy szczypiorkiem  Nie musimy nic doprawiać, boczek, jogurt i szczypiorek w zupełności wystarczają...


Wyglądają dość zabawnie i smakują wybornie!!! SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

  1. Pięknie sie prezentuje. Faktyczne idealne na przystawkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste, a wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj takie dania są bardzo smaczne i kiedy tylko nadarzy się okazja to ja bardzo chętnie je przyrządzam. W sumie to lubię również korzystać z przepisów z https://basiazsercem.pl/ gdyż jestem zdania, że wszelkiego rodzaju mączne potrawy są jak najbardziej pyszne.

    OdpowiedzUsuń