środa, 7 listopada 2012

Słodkie Słone Zielone

Makaron kocham i nigdy tego nie ukrywałam, ale jakże cierpiałam kiedy byłam na diecie bez węglowodanowej...smutno mi było, ze makaron sam w szafce siedzi, suchy taki, bez sosu i w ogóle, teraz przestrzegam tego, ale mniej rygorystycznie...


NA 8 PORCJI POTRZEBA:
1/2 paczki makaronu pełnoziarnistego Penne
1/2 kostki masła
1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklankę mleka + 1 szklanka
4 serki topione śmietankowe lub gouda ( ulubione )
1 brokuła
1 szklanka płatków kukurydzianych
1 łyżka oliwy
garść startego sera żółtego
przyprawy do smaku


Brokuła kroimy na drobne kawałeczki, w zasadzie potrzebne są tylko szczyty różyczek i parzymy wrzątkiem, żeby ciut zmiękły. W garnku roztapiamy masło, dodajemy do niego mąkę i szklankę wody- w ten sposób powstanie sos beszamelowy. Do sosu dodajemy resztę mleka i serki topione wszystko ciągle mieszając podgrzewamy aż do uzyskania gładkiej masy serowo mlecznej, którą musimy dobrze doprawić do smaku.Penne gotujemy al dente. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy.


Na spód część makaronu, potem sos, na sos brokuła itd...


 Wszystko zasypujemy serem i płatkami kukurydzianymi, polewamy oliwą.


Wstawiamy do piecyka na jakieś 30- 35 minut w temperaturze ok 200 stopni i powstaje takie coś o...


Zapiekanka wyśmienita rzekłabym... Z wierzchu chrupiąca skórka, a w środku słodko słone wnętrze rozpływające się w ustach... Czary... Do tego brokuł, którego kocham miłością dozgonną...


SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz