piątek, 28 września 2012

Zapiekanka ziemniaczana z kapustą i szynką.



Kolejny przepis pochodzący z książki " Nowa Dieta Modułowa". Tak to już jest, że większość przepisów z książek o dietach nie jest podobnych nawet w 1% do zdjęć katalogowych z owych książek, tak jest też i w tym przypadku... W głowie miałam brak pomysłu na szybki obiad, a z drugiej strony- w lodówce były wszystkie potrzebne składniki- zrobiłam tą zapiekankę oczekując nie wiadomo czego, efekt...raczej dziwny, choć interesujący... 


NA OK 10 PORCJI ZAPIEKANKI:
0,5 kg posiekanej drobno kapusty
0,5 kg ziemniaków
300g chudej szynki
4 łyżki chudego serka śmietankowego
2 białka
przyprawy (polecam DUŻO przypraw )

Ziemniaki gotujemy i ugniatamy, wcześniej podgotowaną kapustę dodajemy do ziemniaczanego  purée  i dodajemy serek. Mieszamy wszystko dokładnie, co nam chwilę zajmie, bo niktki kapusty skutecznie utrudniają przeprowadzenie tego procesu...ehhh. Szynkę kroimy w cienkie paseczki i dodajemy do masy, doprawiamy dość porządnie sola i pieprzem. Ubijamy na sztywno białka i powoli dodajemy do masy. Całość przekładamy do formy do zapiekania i pieczemy pok 30 minut w 200 stopniach.


Całość jest dość zwarta, ja dodatkowo dorzuciłam 2 łyżki kukurydzy, żeby to jakoś ożywić, podpowiem tylko, ze szynkę lepiej chyba wcześniej nieco podsmażyć, kapustę również...zapiekanka będzie miała wtedy bogatszy smak, również z przyprawami należałoby zaszaleć, trochę papryki lub innych ulubionych przypraw nie przysporzy Wam dodatkowych kg a wzbogaci i urozmaici tą potrawę. Na pewno do niej wrócę, ale w swojej lepszej wersji-tak sądzę. I oczywiście się nim również podzielę...


 SMACZNEGO KOMBINOWANIA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz