czwartek, 13 września 2012

Mmmm..ciasto czekoladowe. Ale gdzie czekolada?

Po weselu przybrałam parę ekhm… deko więc czas z powrotem wziąć się w garść i co nieco pozmieniać w diecie. Nadal nie jem węglowodanów, ale chęć pożarcia czegoś słodkiego jest tak silna, że nie mogę długo wytrzymać, stąd dzisiejszy przepis na murzynka czekoladowego z cukinii, oczywiście bez mąki i cukru…

MURZYNEK CZEKOLADOWY Z CUKINIĄ BEZ MĄKI:
Składniki:
-1 banan
-1 cukinia
-garść zmielonych pestek słonecznika i migdałów
-4 łyżki fruktozy
-4 łyżki kakao
-aromat waniliowy
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki gęstego jogurtu
-3 łyzki otrebów owsianych
-1 łyżka oleju
-1 jajko+ białko
KREM:
-2 łyżki serka homogenizowanego
-1 łyżka miodu
 Cukinię ścieramy na drobnej tarce, solimy i odstawiamy na 15 minut.Banana blenderujemy z jajkiem, drugie białko ubijamy na sztywną pianę.Słonecznik i migdały mielimy.Do masy bananowej dodajemy mokre składniki oraz cukinię i wszystko miksujemy, wsypujemy suche składniki- miksujemy, dodajemy ubite białko i mieszany łyżką. Pieczemy do suchego patyczka. Wierzch można wyłożyć kremem i wstawić na ok 1h do lodówki.

Myślałam, że jak większość ciast bez mąki, wyjdzie oklapnięte i bardzo mokre, wręcz niedopieczone w środku, jednak nie, wyszło dość puszyste, ale jednocześnie wilgotne, no i bardzo smaczne.
MURZYNEK 


Swobodnie można je jeszcze posypać kawałkami startej gorzkiej czekolady, żeby lepiej było czuć ten pyszny smak.

Nie wygląda najpiękniej, ale za to smakuje wybornie. Przykleja się dość do papieru, dlatego uwaga przy wyciąganiu kawałków. I co? Da się żyć bez maki? Da się….idę jeść! ENJOY!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz