Od jakiegoś czasu, a biorąc pod uwagę, że jestem kobietą- od zawsze- borykam się z różnymi dietami...taka, siaka- żadna mi nie pasuje, w końcu zdecydowałam się na dietę bez węglowodanową, czy jak ją tam kto woli nazywać- białkową... Brak kanapek na kolację i frytek potrafię zrozumieć i jakoś przetrwać, ale myśl o tym, że nie zjem makaronu a już w szczególności ciasta powoduje u mnie nieomal drgawki hehe.. Ale dlaczego ktoś kto jest na diecie nie może "żyć normalnie" i pozwolić sobie na małe co nie co? Otóż może i to całkiem smaczne co nie co". Przepisów na słodycze i inne potrawy z małą zawartością cukru, kcal i mąki jest sporo, postaram się tu wszystkie skompletować. Najważniejsze jest, żeby wyeliminować mąkę pszenną, oto co znalazłam.
SKŁADNIKI:
500g chudego twarogu
- 150g chudego, gęstego jogurtu
- 3 jaja (żółtka i białko osobno)
- 3 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
- 5 łyżek fruktozy
- Opcjonalnie: 1-2 łyżki kakao naturalnego
- aromat np. waniliowy
Twaróg mielimy lub dokładnie miksujemy na gładką masę (np. przy pomocy blendera).
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni
Żółtka miksujemy z fruktozą do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.
Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Opcjonalnie można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy.
Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.
Wstawiamy na 10 min do 180 C, a następnie przez 50-55 min w 160 stopniach C.
Po pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyciągając przez ok. 1.5 h aby nie opadł, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej na noc.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni
Żółtka miksujemy z fruktozą do uzyskania jasnej masy i dodajemy do nich jogurt i budyń.
Miksujemy masę na niskich obrotach i stopniowo dodajemy twaróg.
Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do naszej masy twarogowej.
Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Opcjonalnie można zostawić trochę masy i zmieszać ją z kakao, a następnie dołożyć do tej z tortownicy robiąc artystyczne kleksy.
Aby sernik się nie spiekł wierzch można przykryć folią aluminiową.
Wstawiamy na 10 min do 180 C, a następnie przez 50-55 min w 160 stopniach C.
Po pieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i studzimy nie wyciągając przez ok. 1.5 h aby nie opadł, a następnie chłodzimy w lodówce. Najlepiej na noc.
Wartość kaloryczna (1 kawałka z 12): ok. 90 kcal !!!
przepis z tej strony: http://lekko-i-przyjemnie.blogspot.com/
JEST SMACZNY, NIE TAK SŁODKI JAK TRADYCYJNY SERNIK, ALE MOIM ZDANIEM NICZEGO MU NIE BRAK
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz