Barszcz czerwony kocham, ale odkąd dopadłam i przerobiłam przepis na barszcz po ukraińsku kocham go jeszcze bardziej, gotuję zawsze około litrów, 1l pakuje do słoika i chowam do lodówki, a reszta znika w ciągu dnia na cztery osoby...
PRZEPIS NA OK 10 PORCJI:
6 średnich buraków
4 średnie ziemniaki
2 marchewki
200 gr kapusty
3 ząbki czosnku
żurek
woreczek śmietany 36%
bulion ( z kostki może być )
natka pietruszki
Przygotowujemy wszystkie składniki. Buraki dzielimy na dwie porcje: 3 buraczki kroimy w kostkę, dwa trzemy na drobnej tarce. Marchewkę trzemy na grubych oczkach, ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę bardzo drobno szatkujemy, siekamy pietruszkę. Wstawiamy rosół (jeśli mamy, mnie został z niedzieli ), jeśli nie mamy robimy z rosołków, lub gotujemy świeży, powinno go być około 3 litrów...Do buliony wrzucamy pokrojoną w kostkę porcje buraków i starty na drobno czosnek- gotujemy- blenderujemy na gładko. Dodajemy ziemniaki, kapustę, marchewkę- gotujemy do miękkości. Następnie wrzucamy resztę buraków,żur i śmietanę- gotujemy około 5 minut, żeby smaki się związały. Na koniec wsypujemy natkę.
Wykładając na talerz dekorujemy gęstym jogurtem i pietruszką. Zupa jest gęsta, pożywna i rozgrzewająca.
SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz