czwartek, 10 stycznia 2013

Pomidorowe Jajko

Kolejna szybka dietetyczna przekąska już ląduje na stole, prawie nie ma kalorii, a walory smakowe i owszem...


NA 1 PORCJĘ:
1 duży pomidor
1 jajko
1 plasterek sera wędzonego
1 łyżka jogurtu greckiego
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
przyprawy

Przepis jakże banalny...Pomidora musimy sparzyć i zerwać brutalnie skórkę...Odkrawamy około 1 cm z szypułką i wydrążamy gościa... Środek solimy i pieprzymy, wbijamy doń jajko i zasypujemy nieco serem wędzonym, który sam w sobie słonym jest...owijamy folią co by nam gdzieś jajko nie pomyślało, żeby uciec dołem i żeby się zbytnio Pan Pomidor nie przypiekł.


Całość wkładamy do pieca na jakieś 15-20 minut, żeby jajko się dobrze ścięło w 230 stopniach...


Na talerz wykładamy łyżkę jogurty, na jogurt naszego pomidorka, posypujemy czerwona słodka papryką i szczypiorkiem.  Nie dość, że cieszy oko, to jest małokaloryczny i smaczny...


2 komentarze: