piątek, 25 stycznia 2013

Wiejska Pizza na GRUBYM cieście!!!

Ten przepis jest moim absolutnie najulubieńszym przepisem na pizze ever! Nie wymyślono chyba takiego, który by mi lepiej przypadł do gustu, ciasto eksperymentalnie od kilku dni ćwiczę i w reszcie jest takie jakie powinno!


CIASTO:
ok 15 g drożdży
1/2 szklanki mleka
1 filiżanka wrzątku
1 łyżka oleju
sól
mąka pszenna

DODATKI:
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
krążki cebuli
plastry pomidora
plastry pieczarek
papryka czerwona
plastry kiełbasy ( u mnie najtańsza- Szefa )
plasterki salami
ogórek kiszony
szczypiorek
żółty ser
przyprawy

Ciasto wyrabiamy w standardowy sposób, najpierw mieszamy zaczyn z ciepłego mleka i drożdży z dodatkiem  ok szklanki mąki, odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, następnie dodajemy olej, wrzątek i tyle mąki aż ciasto ładnie się wyrobi...


Wałkujemy w kształt blachy jaką dysponujemy, ja mam spód od torownicy 24cm. Wykładamy na blachę i nakładamy dodatki, najpierw koncentrat pomidorowy, następne, co ważne-ser żółty a na wierzch resztę składników, zasypujemy solą, pieprzem i papryką. Wstawiamy do nagrzanego piecyka do temperatury 230 stopni na około 20-25 minut.


Po niespełna pól godzinie otrzymujemy nagrodę równą Oscara czy czego tam wolicie...Piękna, wyrośnięta i pachnąca w całym domu pizza wabi wszystkich do stołu...Ciasto jest jakimś cudem świata, wyrośnięte i puszyste.


SMACZNEGO!! Zachęcam do domowej pizzy- robi się ją szybciej niż czeka na zimną z pizzerii...



5 komentarzy: