czwartek, 17 stycznia 2013

Domowy Chlebek Kukurydziany

Kocham piec chleb i dodawać do każdego przepisu coś innego, nowego, coś czego nie kupię w sklepie...tym razem padło na resztkę mąki kukurydzianej...efekt bardzo smakowity...


NA BOCHENEK POTRZEBUJESZ:
ok 30 g drożdży
ok 1/2 szklanki ciepłego mleka
1 szklankę mąki kukurydzianej
ok 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
mąka pszenna
1 łyżeczka cukry trzcinowego
szczypta pieprzy cayenne
1 niepełna szklanka ciepłej wody
1 łyżka oleju

Ciasto standardowo zaczynamy od zaczynu, który nam musi wyrosnąć...Ciepłym mlekiem zalewamy drożdże i cukier, dodajemy niecałą szklankę mąki pszennej i mieszamy dokładnie- odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia... Po tym czasie dodajemy mąkę kukurydziana i pełnoziarnistą, wodę i olej oraz szczyptę pieprzu, a do uzyskania odpowiedniej konsystencji dosypujemy pszennej mąki.


Ciasto dokładnie wyrabiamy, powinno być leciutkie i puszyste odchodzące elegancko od dłoni... Zostawiamy w formie kuli w misce na około 45 minut...następnie formujemy bochenek, ładnie nacinamy wkładamy na blachę i znów czekamy ok 30 minut aż wyrośnie...następnie pieczemy ok 60 minut w 180 stopniach, ja zawsze sprawdzam patykiem czy w środku jest już dobre...


Chlebek ma piękny kolor, jest puszysty i słodki, a pieprz tylko podkreśla jego słodycz...


SMACZNEGO!!!


2 komentarze: