środa, 30 stycznia 2013

Gulaszowa na rozgrzewkę z Cieciroką

Zupa gulaszowa przypadła mi do gustu odkąd jej pierwszy raz spróbowałam, za każdym razem kiedy ją robię nie mogę się już doczekać, tym razem do grona garnczanego dołączyła cieciorka...Przygotujcie baaaardzo duży garnek.


NA ZUPĘ POTRZEBA:
1 puszka cieciorki
1 puszka pomidorów
1 duża cebula
1 duża czerwona papryka
3 ząbki czosnku
300 g mięsa gulaszowego
300 g mięsa gulaszowego z indyka
1 duża kiełbasa zwyczajna
2 średnie marchewki
5 ziemniaków
koncentrat pomidorowy
300 ml śmietany kremówki 36%
3 łyżki oleju
3 kostki rosołowe
3,5 l wody
pieprz, sól, słodka papryka, ostra papryka, gałka muszkatołowa, bazylia, ziele angielskie, czarny pieprz w kulkach, liście laurowe, jarzynka z pietruszką
szczypiorek



Wszystkie składniki kroimy w kostkę wielkości kęsów i smażymy ok 15 minut na oleju, podczas tego z kiełbasy wytopi się jeszcze trochę tłuszczu co nada ciekawego smaku reszcie składników.Następnie zalewamy wszystko wodą, dorzucamy pomidory i koncentrak, przykrywamy pokrywką i gotujemy UWAGA ok 1,5 godziny! Tak, żeby mięso cudnie zmiękło. Po tym czasie dodajemy cieciorkę i śmietanę, znów gotujemy ok 30 minut, zupę zagęszczamy, użyłam do tego 1 szklanki zupy i 4 łyżek mąki żytniej, dorzucamy to do zupy i znów gotujemy ok 15-20 minut. Zupa jest gotowa kiedy mięso rozpływa się w ustach. 


Podajemy posypaną szczypiorkiem, cudna jest również z kwaśna śmietaną lub greckim jogurtem.



1 komentarz:

  1. dużo mięska, to to co lubię :D pysznie wygląda Twoja gulaszowa!

    OdpowiedzUsuń