poniedziałek, 4 lutego 2013

Roladki z Indyka z Pieczarką i Surówką

Błyskawiczny obiad, trochę się namęczyłam przy zwijaniu kotletów wielkości mojej głowy ale opłaciło się hehehe, wyszły mięciutki i bardzo bardzo dobre...


NA 8 PORCJI (4 roladki podzielone na 1/2)
ok 500 g piersi z indyka
1 kg pieczarek
1 cebula
200 ml śmietany kremówki 30%
500 ml rosołu
1/4 kostki masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz

Gigantyczną pierś musimy podzielić na cienkie kotlety i rozbić je na jeszcze bardziej cienkie, które prawdopodobnie zajmą całą deskę lub blat w kuchni....Pieczarki ścieramy na dużych oczkach, cebule kroimy w kostkę i przesmażamy to na łyżce masła, tyle wystarczy, bo pieczarki i tak puszczą wodę. Na rozbite kotlety nakładamy cienką warstwę pieczarek i zwijamy najdokładniej jak to możliwe, co w moim wypadku jest dość kaleka czynnością, która nie wychodzi mi wcale Solimy i pieprzymy...Roladki spinamy wykałaczkami w tylu miejscach w ilu uważacie za słuszne.


Masło roztapiamy w rondlu i dodajemy oleju, żeby się nie spaliło, układamy roladki i smażymy do złotego koloru, jeśli widzicie, ze mięso się fajnie zbiegło to wyjmijcie wykałaczki.Gdy są już rumiane dolewamy rosołu, śmietany i dorzucamy pieczarek, które nam zostały, a na pewno zostało ich sporo, dosalamy i pieprzymy  dusimy to około 35 minut, by mieć pewność, że w środku mięso jest dobre, a sos zgęstniał.



Ja osobiście lubię takie roladki zjeść z lekką surówką, np z kapusty pekińskiej, marchewki i pora- wszystkie składniki drobno siekamy, solimy, pieprzymy i dolewamy nieco oleju...



Lub z sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, białego sera...Sałatę siekamy, pomidorki kroimy w ćwiartki, ser w kostkę, dodajemy nieco oliwy i mieszamy...





SMACZNEGO!!!

1 komentarz: