poniedziałek, 3 grudnia 2012

Pełnoziarniste Ciasto Drożdżowe ze Śliwkami!!!

Jee! Wchodzę do Biedronki i widzę śliweczki, samych tak to nie lubię, suszonych tez nie bardzo, ale jesli chodzi o ciasto drożdżowe to śliwki mi tam bardzo pasują...


Niestety tak się składa, ze na to ciasto również musimy poczekać całą noc..ale warto być cierpliwym..

NA CIASTO POTRZEBUJESZ:

1 szklanka cukru brązowego
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
3 jajka
5 dag drożdży
1 cukier waniliowy
500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
6 śliwek
1 łyżka cukry pudru


Do garnka wsypujemy cukier i zalewamy go mlekiem, wlewamy olej i rozkruszamy drożdże, nie mieszając zostawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na noc alby zaczyn nam wyrósł, rano wyrabiamy dalej ciasto dosypując resztę składników i znów przykrywamy na niedługi czas ok 30 minut do wyrośnięcia...


Masę drożdżową wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, śliwki kroimy w ćwiartki (duże) lub połówki (węgierki lub małe) i układamy niezbyt szczelnie żeby ciasto miało jak wyrosnąć. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60 minut do suchego patyczka.


Wyrośnie nam bardzo fajny i dość grubiutki placek, który pochłonął śliwki, które są z wierzchu karmelizowane i słodkie...posypujemy nieco cukrem pudrem. 


W środku jest przyjemnie wilgotne i ciemniejsze niż zwykła drożdżówka 
SMACZNEGO!!


2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chętnie skusiłabym się na kawałeczek:)

    pozdrawiam serdecznie

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń