niedziela, 22 czerwca 2014

Na zamówienie :) Dodatki na Grilla

Poniżej przedstawiam kilka fajnych rzeczy, które zawsze są hitem imprezy ( zwłaszcza koreczki ).

Jako, że w ciągu dalszym na diecie pozostaję i byłam w stanie odmówić mięsa z grilla i zjeść tylko dwa kawałki ciasta ( ?! ) to nie mogło się obejść bez świeżej sałaty, sałatki z razowymi kluskami i moich specjalnych koreczków :)



ŚWIEŻA SAŁATA

paczka ciętych sałat z roszponką (Biedronka)

3 pomidory

1 zielony ogórek

2 cebulki dymki


Nie ma nic prostszego i lepszego do mięsa chyba niż niewymagająca czasu i w zasadzie żadnej uwagi świeża sałata z delikatną cebulką. Łatwe, szybkie i tanie połączenie. Do tego idealnie pasuje jogurtowy sos...

SOS JOGURTOWO CZOSNKOWY

1 kubek greckiego jogurtu

1 łyżka ketchupu

1 łyżka gęstej śmietany

3 ząbki czosnku

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

kiszony ogórek

sól, pieprz ziołowy, papryka


Czosnek i ogórek ścieramy na tarce z drobnymi oczkami, dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Śmietanę możemy spokojnie pominąć, jednak ja uważam, że dzięki niewielkiej ilości śmietany sos ma aksamitną konsystencję...

Ale nic chyba nie jest tak smaczne z sosem jak koreczki, które znikają w zastraszającym tempie...

KORECZKI

szynka o dużej średnicy

twarożek do smarowania

zielony ogórek

sałata


W starszej wersji były jeszcze placki tortilla. Jednak przez nadmierną ostatnio dbałość o kalorie zrezygnowałam z nich...

Szynkę rozkładamy na blacie smarujemy serkiem, kładziemy liść sałaty, ogórek kroimy w drugie i grube paseczki. Kładziemy na szynkę i rolujemy ciasno ( zupełnie jak naleśnik ) uważając aby szynka się nie porwała, spinami wykałaczkami i kroimy. I ot cała tajemnica koreczków, za którymi szaleją tłumy :)

W wersji z plackiem: placek smarujemy serkiem i postępujemy tak samo jak jest to opisane wyżej.


SAŁATKA Z MAKARONEM

dwie garści razowego makaronu

1 żółta papryka

1 czerwona papryka

kilka różyczek brokuła

kilka ogórków kiszonych

3 jajka

mała puszka kukurydzy

paczka obranego słonecznika

3 łyżki majonezu

6 łyżek jogurtu

sól, pieprz ziołowy


Makaron gotujemy al dente i studzimy. Gotujemy jajka i brokuła ( nie rozgotowujemy ), resztę składników siekamy w kawałki wielkością podobne do kukurydzy (ok, to tylko mój wymysł, że wszystko musi wyglądać tak samo :P ). Słonecznik prażymy na suchej patelni do uzyskania ładnego złotego koloru. Mieszamy wszystko i dodajemy majonez wymieszany z jogurtem. I oto sałatka jest ...


ENJOY!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz