wtorek, 30 kwietnia 2013

Krótko i na temat: wiosennie, dietetycznie.

Ehhh ta waga, chyba zepsuta, bo ciągle pokazuje tyle samo, ile? To tajemnica strzeżona pilniej niż ta o katastrofie smoleńskiej hehehe...
Szybko, lekko i sycąco. Banalnie, rzec by się chciało prostacko...


3 MAŁE ZIEMNIAKI
3 RZODKIEWKI
1/2 ZIELONEGO OGÓRKA
1/2 POMIDORA
1 ŁYŻKA POSIEKANEJ PIETRUSZKI
1 ŁYŻKA POSIEKANEGO SZCZYPIORKU
1 ŁYŻKA JOGURTU GRECKIEGO
SÓL,PIEPRZ, OSTRA PAPRYKA

Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Ogórka, rzodkiewkę i pomidora kroimy w kawałki, pietruszkę i szczypiorek siekamy, wszystko mieszamy razem z jogurtem, dosalamy i dopieprzamy. Ziemniaki sadzamy po środku, całość zasypujemy ostra papryką.

Ziemniaki mimo powszechnego przesądu, że są MEGA tuczące takie wcale nie są, odpowiednio przygotowane są lekkie, małokaloryczne choć zaspokajające głód na długi czas. Oczywiście mówimy tu o rozsądnej ilości typu 3-4 ziemniaki a nie wiadrem polanym sosem ze smalcu lub 3 kg frytek z głębokiego tłuszczu...

"Ziemniak zawiera dużo ważnych witamin, między innymi witaminy A, B1, B2, B6, E i K. W ziemniaku znajdziemypotas, który działa odwadniająco oraz obniża ci snienie we krwi oraz dużo blonnika, który odpowiada za uczucie sytości i prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Oprócz tego w ziemniakach znajdziemy magnez, wapń, fosfor oraz żelazo.Ilość białka waha się średnio w granicach 2%, jednak ze wszystkich warzyw, to właśnie ziemniaki posiadają największe ilości białka najlepiej przyswajalnego przez ludzi." http://www.apetyt-na-zdrowie.pl

I mimo, że połączenie ogórka z pomidorem ani trafne ani mądre nie jest, to jednak je lubię..




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz