Zawsze to ciasto mi bardzo smakowało kiedy je kupowałam w sklepie, postanowienie upieczenia samemu pojawiało się i znikało, ale w końcu jest!
NA DUŻĄ BLACHĘ:
150 g maki pszennej
150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g płatków owsianych błyskawicznych
100 g cukru brązowego
150 ml oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
500 g jogurtu brzoskwiniowego z kawałkami owoców (u mnie 400 g brzoskwinia marakuja+100 g brzoskwinia)
brzoskwinie do dekoracji
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy do niej cukier płatki owsiane, proszek do pieczenia- wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mokre składniki: olej,jogurt, jajka-mieszamy całość łyżką i przelewamy do formy wyłożonej papierem. Pieczemy ok godziny, patyczek powinien być lekko wilgotny ale nie mokry.
Ciasto jest pulchne i przyjemnie wilgotne, czuć delikatny posmak brzoskwini.
Jeden kawałek ma ok 134 kcal, więc można śmiało zajadać ...
Te słoneczne brzoskwinki, ach! Pycha :)
OdpowiedzUsuń