W końcu wyszło słońce! Można poszaleć ze zdjęciami bo światło nieziemskie! Na szybką przekąskę w miedzy czasie robimy pieczywo czosnkowe, tanie, szybkie i bardzo smaczne...
NA 2 PLACKI O ŚREDNICY 24 CM:
ok 20 g drożdży
1 kubek gorącej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
mąka pszenna 550
4 ząbki czosnku
4 plasterki sera
Ciasto drożdżowe zagniatamy jak zwykle łącząc drożdże z solą i cukrem, zalewając gorącą wodą i dodając tyle maki, żeby zrobiło się delikatnie i odchodziło od ręki, w trakcie dosypywania maki dodajemy starty na małych oczkach czosnek. Wszystko wygniatamy na delikatne i gładkie ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Po 30 minutach zagniatamy ponownie i rozdzielamy na dwie części (możecie oczywiście zrobić jedno duże ciasto, jednak mnie się nie zmieściło by do piecyka), wałkujemy na średnice 24 cm i kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na wierzch ścieramy 2 platery żółtego sera.
Placek wstawiamy do piecyka na ok 15-20 minut w temperaturze 230 stopni, aż brzegi się zarumienią a ser stopi. W między czasie przygotujemy sos czosnkowy, no bo co to za pieczywko bez czosnkowego sosu ?! Lepiej zarezerwować wieczór bez znajomych, żeby nie powalić ich aromatem czosnku od siebie...
SOS CZOSNKOWY:
1 łyżka gęstej śmietany
1 łyżka majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
szczypta soli i pieprzu
3 ząbki czosnku
1 łyżka koperku.
Czosnek ponownie trzemy na tarce, koperek siekamy, nie uznaję sosu czosnkowego bez koperku-to jest zbrodnia narodowa! Mieszamy wszystkie składniki i mamy sos najlepszy na świecie! Cała miseczka sosu to 154 kcal.
A tu chyba pieczywo doszło! Jemy jeszcze ciepłe z chłodnym sosem- MIAM!!! Puszyste i mięciutkie z cudnymi czosnkowymi drobinkami wyczuwanymi w cieście...Jedno pieczywko ma ok 982 kcal!
SMACZNEGO!!!
Wygląda jak pizza z samym serem :)
OdpowiedzUsuń