piątek, 3 października 2014

Razowa Tarta z Boczniakami i Szpinakiem

Kolejny wolny dzień w biegu spędzam w kuchni gotując zupę jarzynową
 (jedną z moich ulubionych ) oraz pierwszy raz wytrawną tarę...

POTRZEBUJESZ:

CIASTO:
1 szklankę mąki pszennej
1 szklankę mąki pełnoziarnistej
2 żółtka
200 g masła
szczyptę soli
kawałek masła do wysmarowania formy

FARSZ:
pół dużej cebuli
średnia cukinia
około 10 boczniaków średniej wielkości
3 ząbki czosnku
2 jaja
2 łyżki śmietany (gęstej)
czosnek granulowany
tymianek
sól, pieprz
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka i sól i zagniatamy szybko i dokładnie. Jeśli jest zwarte i ładnie formuje się kula nie koniecznie musimy je wkładać do lodówki. Ja rozłożyłam ciasto na blaszce wysmarowanej masłem, pozakłuwałam widelcem i dopiero całość włożyłam do lodówki na dolną półkę aby się nico schłodziło

W międzyczasie jak się ciasto chłodzi robimy farsz. 
Cukinię, cebulę i grzyby siekamy w drobną kostkę, czosnek ścieramy na tarce, wszystko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dorzucamy mrożony szpinak, miałam akurat w kulkach więc ok 2 garści wrzuciłam, ale jeśli ktoś woli bardziej grzybową niż szpinakową to proszę bardzo :) i doprawiamy do smaku. 

Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Do pieca zaś wkładamy już schłodzone ciasto z obciążeniem, w moim przypadku był to groch, aczkolwiek lepiej się chyba sprawdza fasola, a już najlepiej kulki do pieczenia, które zamierzam nabyć w najbliższym czasie :) Ciasto piekłam ok 20 minut q 230 stopniach.

Wyciągamy blaszkę. Do schłodzonego farszy dodajemy Śmietanę i jaja. Mieszamy. Nakładamy na ciasto i posypujemy serem. Zapiekamy jeszcze ok 15 minut, aby farsz się zsiadł górną grzałką.

I oto jest- smakuje dobrze na ciepło ale jeszcze lepiej na zimno ( jak dla mnie )


SMACZNEGO!