czwartek, 14 listopada 2013

Zapiekanka na bogato skradła serce moje

Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...jak mnie tu dawno nie było- zacznę od tego...Fakt jest taki, ze dostałam pracę i póki nie ogarnęłam się na tyle, że mam teraz trochę czasu podczas wolnych dni to było ciężko tutaj zajrzeć choć na chwilkę i wrzucić coś dobrego...Ale mam nadzieję, że to minęło i znów będę tu częściej..brakowało mi tego bardzo...

A dziś coś fajnego dla tych, co zapiekanosy lubią, zjeść coś na mieście lubią, ale miasto nie oferuje nic dobrego, więc muszą kombinować sami ...Zapiekanka w knajpie zapewne nazwana by była "Zbójecką" ale ja wolę "Najlepsza jaką jadłam dotychczas" :)


NA 2 ZAPIEKANKI:
1 bagietka (jak się uda znaleźć pełnoziarnistą to...powiedzcie gdzie mieszkacie-przeprowadzam się...)
ok 12 większych pieczarek
mała cebula
1 łyżeczka masła
sól
pieprz
kilka plastrów papryki
kilka plastrów kiełbasy
trochę startego sera
średni ogórek kiszony
trochę posiekanego szczypiorku

Bagietkę przekrawamy, pieczarki starte na grubych oczkach podsmażamy na maśle z cebulką posiekaną w drobna kostkę, solimy i pieprzymy do smaku, odparowujemy wodę i gotowe. Moim zdaniem taka prosta baza jest całym sednem dobrej zapiekanki...Pieczarki wraz z cebulką kładziemy na bagietkę, na wierzchu układamy paprykę, kiełbasę oraz trochę startego żółtego sera, wstawiamy do piecyka grzejąc tylko górę na jakieś 10 minut, żeby kiełbasa i papryka się spiekły a ser roztopił..Następnie przestawiamy piekarnik na górę i dól i pieczemy jeszcze przez około 7 minut w temperaturze 230 stopni, aby była chrupiąca.


Sama zapiekanka nie była by taka fajna gdyby nie sos, który może wy znacie lub też nie, ale który ja odkryłam sama ostatnio niedawno łącząc składniki byle jak...okazał się to najlepszy sos jaki jadłam od czasów sosu czosnkowego na pizzę, który sama robię.

SOS
2 ząbki czosnku
2 średnie ogórki kiszone
2 łyżki majonezu
1 łyżka keczupu
pieprz


Na upieczone ciepłe zapiekanki kładziemy cudny różowy sos, na sos pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego i polewamy keczupem!Niebo w gębie...jak szybko się je robi tak szybko znikają :)


POLECAM I SMACZNEGO!!!